Instal·lació elèctrica
hogares-elementos-instalacion-luz.html (MULTI-LANG)
INSTAL·LACIÃ DE LLUM
Tot el que sempre has volgut saber
Què és l'interruptor de control de potència?
L'interruptor de control de potència o ICP és un element de control que desconnecta la instal·lació elèctrica automàticament quan hi ha diversos aparells funcionant alhora i sobrepassen la potència que tens contractada.
Segons la normativa vigent (article 10 del R.D. 1454/2005 [PDF]) és obligatori tenir aquest element de control de potència als habitatges. En cas de no tenir-lo, s'aplicarien una sèrie de penalitzacions a la teva factura d'electricitat (Disposició addicional segona de l’Ordre ITC/1559/2010 [PDF]).
Tens interruptor de potència a casa?
Si no en tens un, assegura't de que tinguis una caixa normalitzada per poder col·locar-lo. En cas contrari, un instal·lador autoritzat n'haurà de fer la instal·lació.
L'interruptor de control de potència sol estar situat al costat del quadre general de comandament i protecció, i immediatament abans d'aquest.
Aquest interruptor desconnecta tota la instal·lació quan la suma de potències que demanden els aparells que estan funcionant alhora sobrepassen la potència que s'hagi contractat. Si això es produeix de manera freqüent, indica que la potència contractada és insuficient.
És l'encarregat de protegir de sobrecàrregues i curtcircuits la instal·lació completa de l'habitatge. Aquest element és de recent incorporació en el quadre general de comandament i protecció, per la qual cosa és habitual que molts quadres no el tinguin instal·lat.
Serveix per a desconnectar la instal·lació elèctrica de manera ràpida quan existeix una fugida a terra, protegint les persones contra els contactes a les descàrregues elèctriques.
Protegeixen dels incidents produïts pels curtcircuits i sobrecàrregues en cadascun dels circuits interiors (il·luminació, calefacció, electrodomèstics, etc.). El nombre d'aquests PIA ha der ser igual al nombre de circuits que hi hagi dins de l'habitatge.
Per instal·lar l'ICP cal disposar d'una caixa normalitzada on col·locar-lo. La mida aproximada de la caixa és de 15 x 20 x 9 cm.
El Reial decret 1454/2005, pel qual es modifiquen determinades disposicions relatives al sector elèctric, i l'Ordre ITC 1559/2010 estableixen que les instal·lacions elèctriques han de disposar obligatòriament de dispositius de control de la potència sol·licitada.
Aquest control de la potència, per al cas dels subministraments domèstics amb potència contractada menor o igual a 15 kW, es fa mitjançant la instal·lació de l'interruptor de control de potència (ICP) adequat a la potència contractada.
D'acord amb la disposició addicional segona de l'Ordre ITC/1559/2010 esmentada, la facturació de la potència contractada es veurà incrementada amb un recàrrec, i s'aplicarà una potència per facturar de 10 o 20 kW, en funció de la potència contractada, per als subministraments domèstics amb potència menor o igual a 15 kW.
Abans d'instal·lar l'ICP, la instal·lació elèctrica ha d'estar degudament adaptada i disposar d'una caixa normalitzada on allotjar l'ICP.
Si no en disposes, hauràs de contactar amb un instal·lador autoritzat, el qual la instal·larà i la deixarà preparada per allotjar-hi l'ICP.
Un cop disposis de caixa normalitzada, pots optar entre:
- Sol·licitar-ne la instal·lació en règim de lloguer (conforme als preus vigents a cada moment) a la companyia distribuïdora. Aquesta farà la instal·lació i el precinte en la mateixa visita.
- Adquirir l'ICP pel teu compte i que un instal·lador autoritzat el col·loqui. Després, t'hauràs de posar en contacte amb l'empresa distribuïdora perquè aquesta revisi i precinti l'ICP.
A partir de la data en què tinguis instal·lada la caixa normalitzada i/o quedi instal·lat l'ICP, hauràs de comunicar-ho a l'empresa distribuïdora, la qual, d'acord amb el que estableix la normativa vigent, facturarà d'acord amb la tarifa i la potència que correspongui al teu subministrament (sense penalització).
Partint que hi ha una caixa normalitzada on instal·lar l'ICP (en cas contrari, t'hauràs de posar en contacte amb un instal·lador autoritzat perquè faci el treball), tens dues opcions:
- Instal·lar-lo en règim de lloguer amb la distribuïdora (preu de lloguer mensual de l'ICP: a partir dels 0,03 â , en funció del tipus d'instal·lació).
- Instal·lar-lo pel teu compte amb un instal·lador autoritzat. Posteriorment, la companyia distribuïdora haurà d'acudir per precintar l'ICP instal·lat.
En tots dos casos la distribuïdora et facturarà 9,04 â sense impostos) en concepte de revisió i precintat ICP.
La instal·lació de l'ICP pot implicar que, si no és suficient la potència contractada, la instal·lació es desconnecti en utilitzar simultàniament diversos aparells.
En aquest cas, hauràs de contractar una potència superior.
Per contractar una potència per sobre de la màxima admissible per la instal·lació (que està definida al certificat d'instal·lació elèctrica, antic butlletí elèctric, de cada habitatge), o si la instal·lació té més de 20 anys, l'empresa distribuïdora et demanarà que presentis un nou certificat d'instal·lació.
Si amplies la potència per sobre de la contractada, hauràs d'abonar, a més, l'excés pels drets d'extensió i accés corresponents a l'increment de potència:
- Drets d'extensió: 17,374714€/kW (sense impostos).
- Drets d'accès: 19,703137€/kW (sense impostos).
- Drets de connexió: 9,044760 â¬per actuació (sense impostos).
T'hauràs de posar en contacte amb l'empresa distribuïdora de la teva zona perquè aquesta instal·li (si escau), revisi i precinti l'ICP.
El número de telèfon d’IBERDROLA DISTRIBUCIÃN ELÃCTRICA, S.A.U. es el 900 171 171
Si vols conèixer les dades d'altres empreses distribuïdores, consulta empreses distribuïdores.
Comptador
Els clients i les empreses subministradores tenen dret a sol·licitar al Organisme corresponent, en qualsevol moment i al seu propietari, sigui qui sigui, la verificació dels equips de mesura i control instal·lats. Els costos d'aquesta verificació, així com la liquidació, els determina aquest Organisme.
Si és el client qui en sol·licita la verificació i el funcionament de l'equip de mesura i control és correcte, les despeses són a seu càrrec. En la resta de casos, són a càrrec de l'empresa.
Maxímetre
La missió que té el maxímetre és registrar la potència màxima sol·licitada per un client durant un període de 15 minuts, la qual cosa serveix per establir el terme de potència del període de facturació. El maxímetre se sol col·locar al comptador d'activació dels equips de mesura.
Actualment, els maxímetres tradicionals d'agulles s'estan substituint per equips integrals. Amb aquests equips integrats, ja no cal tenir un comptador per a cada tipus de consum i per registrar la potència, atès que, com el seu nom indica, integren diversos comptadors en un.
Facturació amb maxímetre
La facturació es quantifica de dues formes:
- Si la potència marcada pel Maxímetre menor del 105% de la potència contractada, es factura el 100% d'aquesta potència contractada.
- Si la potència marcada pel Maxímetre major del 105% de la potència contractada, es factura la potència que marca el Maxímetre el doble de la diferència entre la potència marcada i el 105% de la potència contractada.
Connexió
És la part de la instal·lació que uneix la xarxa de distribució propietat de l'empresa distribuïdora amb el punt de lliurament d'energia propietat del consumidor, tant per a baixa tensió (BT) com per a mitjana tensió (MT).
Quant a la seva construcció, poden ser subterrànies o aèries, depenent del tipus de distribució (en zones urbanes cada cop està més generalitzat que se'n facin de subterrànies).
És la revisió i comprovació de l'estat i les condicions tècniques de les instal·lacions del client prèvies a l'enganxament d'aquestes.
És l'operació de fer la connexió de servei amb les instal·lacions de la Empresa distribuïdora per donar servei elèctric.
Té la consideració de drets de connexió de servei la contraprestació econòmica que cal abonar a l'empresa distribuïdora per la realització del conjunt d'actuacions necessàries per atendre un nou subministrament o per a l'ampliació d'un de ja existent.
Els drets de connexió de servei poden incloure els conceptes següents:
- Drets d'extensió, que són la contraprestació econòmica que cada sol·licitant d'un nou subministrament o de l'ampliació de potència d'un de ja existent ha de pagar a l'empresa distribuïdora per les infraestructures elèctriques necessàries entre la xarxa de distribució existent i el primer element propietat del sol·licitant. A aquest efecte, s'entèn per sol·licitant la persona física o jurídica que sol·licita les instal·lacions d'extensió per a la connexió de servei sense que necessàriament hagi de contractar el nou subministrament o la seva ampliació.
- Drets d'accés, que és la contraprestació econòmica que ha de pagar cada contractant d'un nou subministrament o de l'ampliació de potència d'un ja existent, l'abonament de la qual procedirà per la seva incorporació a la xarxa.
- Drets de supervisió d'instal·lacions cedides, que és la contraprestació econòmica que la distribuïdora ha de pagar per la supervisió de treballs i realització de proves i assajos previs a la posada en servei. L'ha d'abonar el sol·licitant d'un nou subministrament, o de l'ampliació de potència d'un que ja existeixi, que opti per l'execució directa i posterior cessió de les instal·lacions.
Els distribuïdors podran obtenir remuneració econòmica per atendre els requeriments del servei següents:
- L'enganxament: l'operació d'acoblar elèctricament la instal·lació receptora de la xarxa de la distribuïdora, la qual ha de realitzar aquesta operació sota la seva responsabilitat.
- La verificació de les instal·lacions: la revisió i la comprovació que aquestes s'ajusten a les condicions tècniques i de seguretat reglamentàries.
Per als subministraments en els quals calgui presentar un butlletí d'instal·lador autoritzat, ja sigui perquè és la instal·lació nova o perquè se n'ha fet una reforma, no serà procedent el cobrament per drets de verificació.
Si per a l'execució de la instal·lació ha estat necessària la presentació d'un projecte i el certificat final d'obra, tampoc no s'exigirà el pagament de drets de verificació.
Són les que s'han de fer, a partir de les instal·lacions existents, per atendre un nou subministrament o l'ampliació d'un de ja existent.
Els drets d’extensió els abona el sol·licitant quan ja coneix l'import d'aquest concepte, abans de l'execució de la connexió de servei. Són les que s'han de fer, a partir de les instal·lacions existents, per atendre un nou subministrament o l'ampliació d'un de ja existent.
Els drets de connexió de servei ja satisfets quedaran adscrits a les instal·lacions, els habitatges, els locals, les parcel·les, etc. per als quals es van abonar, fins que causi baixa el primer usuari, sigui quin sigui el termini transcorregut.
A partir de la baixa d'un client, els drets de connexió de servei romandran adscrits a la instal·lació durant tres anys per a subministraments de baixa tensió.
El client o usuari final, en contractar el subministrament per a un habitatge, local, etc., haurà de liquidar a l'empresa distribuïdora els drets d'accés corresponents a la potència contractada, sempre que no ultrapassi la reconeguda en la instal·lació. Si el client o usuari final contracta una potència superior o amplia la potència ja contractada, haurà d'abonar, a més, l'excés pels drets d'extensió i accés corresponents a l'increment de potència.
Les instal·lacions de nova extensió de xarxa necessàries per atendre nous subministraments o l'ampliació dels existents de fins a 100 kW en baixa tensió i 250 kW en alta tensió, en sòl urbanitzat que amb caràcter previ a la necessitat de subministrament elèctric disposi de les dotacions i els serveis requerits per la legislació urbanística, definit segons el que estableix l'article 12.3, del Reial decret legislatiu 2/2008, de 20 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de sòl, les farà l'empresa distribuïdora de la zona, i es donarà lloc a l'aplicació dels drets d'extensió corresponents, sempre que no estiguin incloses dins del corresponent pla d'inversió. Les modificacions conseqüència dels increments de potència sol·licitats en un termini inferior a tres anys es consideraran de manera acumulativa a l'efecte del còmput de potència i les haurà de costejar, si escau, el sol·licitant, tenint en compte els pagaments efectuats per drets de connexió de servei durant aquest període. Per a la resta d'instal·lacions de nova extensió necessàries per atendre les sol·licituds de nous subministraments o ampliació dels existents, el cost serà a càrrec dels seus sol·licitants, sense que correspongui el cobrament de drets d'extensió.
Els terminis màxims per a la contestació per escrit, comptats en dies hàbils, per a subministraments en baixa tensió són:
- Quan no es requereixi instal·lació de centre de transformació, 20 dies.
- Servei definitiu amb centre de transformació de mitjana tensió, 60 dies.
- Servei definitiu amb subestació transformadora d'alta a mitjana tensió, 90 dies.
Tres mesos, a partir de la data de comunicació d'aquest pressupost.
Segons el tipus d'obra per realitzar, poden ser:
- Llicència municipal de cales o canalització.
- Llicència municipal d'obres del centre de transformació.
- Permisos de tercers per a la realització de la instal·lació projectada.
- Aprovació per part de l'empresa subministradora del projecte de les instal·lacions d'extensió que cal realitzar, ja que ha d'estar d'acord amb les seves normes aprovades oficialment.
Els terminis màxims comptats en 10 dies hàbils per a la posada en servei de la instal·lació, una vegada satisfets els drets de connexió de servei per a subministraments en baixa tensió, són els següents:
- Quan no es faci extensió de la xarxa de baixa: 10 dies.
- Quan només es necessiti extensió de la xarxa de baixa: 50 dies.
- Permisos de tercers per a la realització de la instal·lació projectada.
- Quan s'hagi de construir un centre de transformació: 90 dies.
- Quan s'hagin de construir diversos centres de transformació: 130 dies.
Cal tenir en compte que aquests terminis queden paralitzats en cas de dificultats, com la falta de permisos, les anomalies de les instal·lacions, la llicència d'obres, etc. fins que no se'n disposi.
Butlletí d'instal·lació elèctrica
És el certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió, un document oficial emès per una empresa instal·ladora elèctrica i presentat davant l'òrgan competent de la comunitat autònoma on radiqui la instal·lació, a fi d'inscriure-la en el registre corresponent, en què es declara de manera expressa que s'ha executat la instal·lació d'acord amb les prescripcions del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, aprovat pel Reial decret 842/2002, de 2 d'agost, i, si escau, amb les especificacions particulars aprovades a la companyia elèctrica, així com, segons correspongui, amb el projecte o la memòria tècnica de disseny.
L'òrgan competent de la comunitat autònoma ha de gestionar les 5 còpies del Certificat d'Instal·lació i retornar-ne 5 a l'empresa instal·ladora, dues per a sí i les altres dues per a la propietat, a fi que aquesta pugui, al seu torn, quedar-se amb una còpia i lliurar-ne l'altra a la companyia elèctrica, requisit sense el qual aquesta no podrà subministrar energia a la instal·lació. Reflecteix les principals característiques de la teva instal·lació, com la potència instal·lada o la màxima que pot subministrar la instal·lació, per sobre de la qual no es podrà contractar.
El necessitaràs únicament quan facis una instal·lació nova o ampliïs o reformis l'existent, i seria convenient, malgrat disposar ja de subministrament, lliurar un exemplar del certificat a la companyia distribuïdora per al seu registre. La distribuïdora, que té el registre de tots els certificats d'instal·lació de quan es va sol·licitar la connexió a la xarxa per al subministrament d'energia elèctrica, no obstant això, podrà sol·licitar-lo quan hi hagi un canvi substancial en les condicions de subministrament: canvi de tipus d'instal·lació o augment de potència per ampliació de la instal·lació o nova instal·lació.
Iberdrola et pot ajudar a posar-te en contacte amb una empresa instal·ladora elèctrica a través de Mapfre MULTISERVICIOS, líder en reparacions i reformes. Per a això, només has de trucar al telèfon 902 136 532.
Iberdrola t'ajuda a mantenir la seguretat en la teva instal·lació elèctrica
Recomanacions generals
- Si has de manipular alguna part de la instal·lació elèctrica de la casa, no ho facis sense haver desconnectat abans l'interruptor general d'alimentació en el quadre general de protecció.
- Si necessites fer una modificació en la instal·lació elèctrica, és millor que et posis en mans d'un instal·lador autoritzat.
Nens
- No deixis aparells elèctrics a l'abast dels nens.
- Els endolls que no estiguis fent servir, mantén-los tapats amb protectors.
- Evita tenir aparells elèctrics, cables solts o endolls a l'habitació dels nens.
- Tingues molta cura amb els radiadors.
Bany i cuina
- Els banys i les cuines són zones amb un risc elèctric més gran, ja que són zones humides. Ves en compte especialment amb aquestes estances.
- No facis servir aparells elèctric pròxims a la banyera ni a la dutxa.
- Mai no facis servir aparells elèctrics amb les mans mullades.
- No utilitzis aparells elèctrics quan estiguis descalç.
- No utilitzis un objecte metàl·lic per extreure la torrada encallada a la torradora.
- A la cuina no facis servir electrodomèstics prop de l'aixeta o en zones humides.
Electrodomèstics
- Apaga els electrodomèstics que et serveixen per escalfar o cuinar abans de sortir de casa.
- Abans de netejar un electrodomèstic, desconnecta'l.
- Per desendollar un aparell, no estiris mai del cordó, estira del cos de la clavilla aïllant.
- No introdueixis mai objectes de metall en els aparells electrodomèstics en ús
Com actuar en cas d'accident elèctric
- Assegura't que l'accidentat no està en contacte amb cap conductor elèctric...
- Si encara està en contacte, desconnecta l'interruptor d'alimentació i, si cal, el general. No intentis separar-lo agafant-lo directament o mitjançant elements metàl·lics.
- Si roman inconscient, tracta de reanimar-lo si en coneixes les tècniques, o telefona al 112 immediatament.